Godišnji odmor na jedrenju?


Ukoliko imate prosječnu plaću, a željeli bi ste provesti godišnji odmor u jedrenju od iznimne je važnosti odabrati jedrilicu odgovarajuće veličine jer kada je cijena u pitanju ona uvelike ovisi, osim od perioda u kojem odabirete termin i o samoj veličini jedrilice. Cijena se računa prema danima na koliko unajmljujete jedrilicu; sedam dana, mjesec dana i sl. a pojedinačna cijena, odnosno cijena po osobi se dobije kad podijelite ukupan iznos sa brojem osoba koje će krstariti sa vama. Dakle ako sa Vama na ljetovanje ide još šest osoba, jedrilica koju trebate odabrati je ona sa 3 kabine. Cijena najma ovakve jedrilice bi u prosjeku iznosila oko 2000 eura za sedam dana što bi po osobi značilo 333 eura, što je nešto manje od 50 eura na dan. Ova cijena je u principu jako prihvatljiva te je u rangu jedne prosječne sobe u hotelu.

E sad ako ćete uspoređivati ljetovanje u hotelu i ljetovanje na jahti, osobno preferiramo jedrilice iz linije Beneteau s obzirom da je riječ o jedrilicama koje su rezultat vrhunskih projekata sa specifičnim karakteristikama za svaku liniju te možete samo zaključiti kako se radi o nečem neusporedivom. Treba još uzeti u obzir i kako u charteru nema izvan-pansionske potrošnje s obzirom da kad sjedite na unajmljenoj jahti koja je privezana na rivi i pijete piće koje ste sami pripravili ili jedete večeru koju ste sami pripremili, budite sigurni kako bi se svi koji se nalaze u restoranima i kafićima preko puta rado odmah zamijenili sa vama.

Kada se radi o samo jednoj obitelji, ili manjem društvu, cijena po osobi bit će znatno manja pogotovo ako unajmite manju jedrilicu. Ukoliko nemate nikoga sa plovidbenom dozvolom, onda je bolje ako skupite više ljudi, jer se u tom slučaju u konačnu cijenu ubraja i cijena angažmana skipera stoga je bolje i povoljnije ako se total dijeli na više osoba.
U najskuplji period godine spadaju srpanj i kolovoz, a sama charter sezona traje tokom cijele godine, s time da od svibnja do rujna na jedrenje se upuštaju uglavnom turisti, a u ostalom periodu godine avanturisti.

Ako svoj godišnji odmor počnete planirati na vrijeme to će vam zasigurno donijeti dodatne pogodnosti kao što su veći izbor jedrilica, odabir optimalne veličine i polazne baze koja vam najviše odgovara zbog samog prijevoza ili mjesta koja želite posjetiti na plovidbenoj ruti. Većina Yacht Charter firmi stalnim gostima omogućava posebne popuste, što uz popust za raniji booking i mogućnost plaćanja na rate prilično motivira kako bi se na vrijeme isplanirao godišnji odmor. Za one koji se ipak u zadnji čas odluče za najam jahti ipak mogu računati na “Last minute” ponude, koje ponekad imaju poprilične popuste, ali ipak podrazumijevaju dosta manji izbor plovila i polaznih baza.

Što se tiče komfora na jahtama u ponudi, tu su kabine za dvije osobe, tako da je na jedrilici sa 3 kabine optimalan broj 6 osoba. Kupatila sa wc-om i kuhinje te tuševi na krmi imaju toplu vodu dok su kuhinje opremljene hladnjacima, plinskim štednjacima, posuđem za kuhanje i jelo te sve druge potrepštine za dulji boravak na jedrilici. S ovim možete računati da će Vam troškovi hrane biti otprilike slični onima kod kuće. Hranu i ostale potrepštine možete ponijeti od kuće ili nabaviti u mjestima u kojima budete pristajali.

Prednost jedrenja je i mogućnost kupanja u predivnim udaljenim valama, te uživanje u kristalno čistom moru. Ova vrsta aktivnog godišnjeg odmora u opuštajućoj atmosferi i istraživanju gastronomskih oaza koje su u ponudi u konobama i restoranima na teško dostupnim i običnim turistima nedostižnim mjestima do kojih se može doći samo sa mora.
I za kraj možemo slobodno zaključiti kako jedrenje i nije pretjerano skup način ljetovanja, te kako jedriti može gotovo svako.