Home » O NAMA

O NAMA

Mi smo Danska obitelj koja od početka 2004. godine živi u Splitu, gdje smo odlučiti osnovati tvrtku. Prije nego što smo se doselili u Hrvatsku, živjeli smo devet i pol godina u Njemačkoj, tako da smo se već navikli da nas se smtra “strancima”, što nam je naravno sve olakšalo.

Na početku naše Hrvatske avanture, odlučili smo da bi se moja žena i djeca trebali vratiti u Dansku gdje žive naše obitelji, ja sam za to vrijeme trebao osnovati tvrtku i pokušati je pokrenuti. Tako sam 18 mjeseci naizmjenično živio 14 dana u Hrvatskoj i 14 dana u Danskoj.Ovo je naravno bilo jako teško vrijeme, pa smo u listopadu 2005 odlučili preseliti cijelu obitelj u Split.

Tjedan dana nakon našeg dolaska, Caroline i Ida, koje su tada imale 5 i 2 godine su pošle u dječji vrtić. Prvi mjesec je bio užasan, djeca su svaki dan plakala kad bi ih doveli u vrtić, tako da smo imali dosta sumnji u vezi našeg daljnjeg boravka u Hrvatskoj, nasreću naš odlazak iz Hrvatske nije bio potreban, gotovo odmah nakon povratka s naših Božićnih blagdana iz Danske djeca su počela govoriti hrvatski, tako da je uobičajeni plač ujutro zamijenjen osmjesima dvoje sretne djece koji su se radovali što će vidjeti svoje prijatelje.

2007. godine smo imali još jednu dvojbu zbog koje smo morali jako dobro promisliti, Caroline je došla u dob kad bi trebala poći u osnovnu školu, pa smo naravno počeli razmatrati opciju da se vratimo u Dansku kako bi tamo išla u školu, ali nakon što smo se raspitali o školskom sistemu i nakon što smo razgovarali s odgajateljicom u dječjem vrtiću, koja je rekla kako je Carolinino znanje hrvatskoj jezika bilo dovoljno za poći u osnovnu školu, odlučili smo to i napraviti.

Caroline sada pohađa treći razred osnovne škole, i obožava svoju školu, ima dva jako dobra, učitelja, 20 dobrih prijatelja u razredu i odličnu učiteljicu koja joj pomaže s domaćim radovima kod kuće.

Iako smo selidbu u Hrvatsku smatrali izazovom, sad samo možemo reći kako je sve ispalo odlično, zaista volimo način života ovdje, dugo ljeto, ali najviše od svega obožavamo što ovdje imamo mogućnost da puno vremena provedemo putujući i istražujući. Ako malo pogledate naš blog, znati ćete na što mislim.

Ako imate  bilo kakvih pitanja, možete nas kontaktirati na info@solitum.hr.

Ako Vam se sviđa naša stranica o Hrvatskoj, bili bismo jako sretni ako biste nam pomogli promovirati ovu lijepu zemlju stavljanjem našeg linka na Vašu web stranicu.

Lijepi pozdravi iz Splita

Ida, Caroline, Lene and Morten

PS: Zaboravio sam spomenuti čime se bavimo u Hrvatskoj.

To možete vidjeti ovdje:

Kartice za međunarodne razgovore

Telefoniranje preko Interneta

Oglasi za apartmane