Aktivni odmor »

26. srpnja 2010 – 07:22 | Komentari isključeni za Brač – netaknuti dio otoka

Prije nekog vremena imali smo priliku posjetiti otok Brač. Kako je smješten nasuprot Splitu već smo ga posjetili nekoliko puta,  ali ovaj posjet je bio malo drugačiji od ostalih, jer nam je lokalna turistička zajednica …

Read the full story »
Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Home » Ikke kategoriseret

Odmor u Omišu – Omiški gusari

Submitted by on 23. srpnja 2010 – 12:00

Omiš je mali grad i luka na ušću rijeke Cetine na obalnom području Poljica, 26 km jugoistočno od Splita. U 13. i 14. stoljeću, Omiš je bio dom gusara (omiški gusari) koji su koristili brze brodove Sagittae (Strijela) za napade na trgovačke brodove na ušću rijeke. Kad bi uspjeli u svojim napadima, pobjegli bi uzvodno gdje ih trgovački brodovi i njihova pratnja nisu mogli slijediti.

U tom razdoblju Omiši gusari su bili najstrašniji duž jadranske obale tako da su trgovačke republike poput Venecije i Dubrovnika napravile ugovor o nenapadanju s njima za koji su Omiškim gusara plaćali visoke poreze. Republika Venecija i Papa su pokušali stati na kraj Omiškim gusarima slanjem križara, bili su poraženi od gusara prvi put, ali u drugom pokušaju su im uspjeli stati na kraj.
Nakon ovog Omiš je postao dio bosanskog kraljevstva, a kasnije je bio prodan Mletačkoj Republici. Nakon propasti Mletačke Republike Omiš, kao i veći dio Hrvatske, je postao dio Austrijskog carstva i ostao pod austrijskom vladavinom sve do Prvog svjetskog rata, osim 10 godina na početku 19. stoljeća, kada je bio pod francuskom vladavinom.

Omiš danas:

Danas je Omiš je vrlo popularna turistička destinacija, broj stanovnika (cca 15,000) se više nego utrostruči u glavnoj sezoni, najviše turista bira privatni smještaj i obiteljske apartmane budući da je broj hotela na ovom području ograničen. Kako bilo, turizam je glavni izvor prihoda za grad, ali i poljodjelstvo, ribarstvo, tekstilna i prehrambena industrija mogu se naći u gradu.

U zimskom dijelu godine grad je dosta tih, ali svake godine u travnju / svibnju, kada je more dovoljno toplo za većinu plivača, život u Omišu počinje da ide brže, mnogi ljudi iz Splita i okolnih gradova dolaze tu na lijepe pješčane plaže. Također u ovo doba godine, skoro svaki dan možete vidjeti alpiniste iz raznih zemalja koji se pokušavaju popeti na stijene iza starog grada. I riječne sportske aktivnosti kao što su rafting, canyoning i sl. počinju biti dio dnevnog programa.

Što vidjeti ( i raditi ) u Omišu:

Zahvaljujući svom geografskom položaju, na estuariju rijeke Cetine, grad Omiš ima puno za ponuditi. Kulturne i povijesne znamenitosti u starom gradu su dakako glavna atrakcija i posebno bih preporučio turistima da vide sljedeće:

  1. Tvrđava Mirabella, tvrđava iz 13og stoljeća je smještena iza starog grada. Do nje se dolazi stepenicama pored srkve Sv Mihaela u središtu starog grada. Ulaz se naplačuje 10kn, a za to dobijete dobru tjelovježbu (puno stepenica) i predivan pogled na Omiš.
  2. Crkve, stari grad u Omišu obiluje starim crkvama. Postoji također i stari franjevački samostan koji ima staru knjižnicu s turskim dokumentima.
  3. Tvrđava Starigrad (Fortica), ako ste za jednu posebno iskustvo, trebate posjetiti tvrđavu Starigrad iz 15og stoljeća, ali ćete se za ovo trebati penjati budući da je tvrđava smještena na vrhu planine iza starog grada. Penjanje traje oko 1 sat, tako da morate biti u dobroj formi, ali vam jamčim da će biti vrijedno vašeg truda.
  4. Omiš ljetni festival, u glavnoj se sezoni uvijek nešto događa u starom dijelu grada. Jedna od glavnih atrakcija je Festival Klapa koji se održava u crkvama i na trgovima staroga grada.

Ako ste više za sportske aktivnosti, imate mnogo mogućnosti u Omišu. U kanjonu Cetine, ponuđene su sljedeće sportske aktivnosti:

  1. Rafting, s nekoliko dnevnih polazaka iz centra grada, rafting traje nekih 4-5 sati, preporučen je djeci poviše 8 godina i odraslima bilo koje dobi. Ovdje možete pročitati više o raftingu u Omišu.
  2. Canyoning, iako još uvijek nisam probao, čuo sam da su izleti kanuom po Cetini izuzetno zabavni. Izleti su organizirani od travnja do kraja rujna, za sudjelovanje

    je potrebno imati minimalno 14 godina.

  3. Drugi sportovi: Ronjenje, pješačenje, paragliding i naravno alpinizam kao što sam prije spomenuo. Na plažama Omiša postoji niz vodenih sportova.

Gusarske aktivnosti u Omišu:

Svi turisti koji posjećuju Omiš su suočeni sa gusarskom poviješću i to ne samo u suvenirnicama u starom gradu. Ljeti se odražavaju brojni događaji povezani sa gusarskom poviješću.

Tijekom ljeta, održava gusarska noć, gdje se gosti mogu pridružit večeri u pravom gusarskom društvu. Ovdje možete pročitati više o našem gusarskom iskustvu u Omišu.

Vrhunac gusarskih aktivnosti je u kolovozu, kad postoji gusarski vikend i gusarska noć. Za tu priliku se održava gusarski triatlon, pomorska bitka gdje gusari napadaju venecijanski trgovački brod, kao i mnogo drugih aktivnosti.

Gdje jesti u Omišu:

Omiš ima neke odlične restorane, pogotovo u starom gradu, gdje je glavna ulica pretrpana stolovima tijekom ljetne sezone. Ali ako imate na raspolaganju auto, htio bih vam posebno preporučiti 3 restorana u Kanjonu Cetine, sva tri su odlična mjesta za obitelji s djecom:

  1. Restoran Kremenko, u Sviniscima, oko 12km uzvodno, postoji predivno mjesto. Restoran je napravljen potpuno u stilu Kremenko. Uz to je hrana izvrsna. Ljeti možete ići Kremenko busom iz Kampa Galeb do restorana i nazad.
  2. Restaurant Radmanova Mlinice, je smješten 6km uzvodno. To je restoran smješten vani kraj starog mlina. To je izuzetno mjesto gdje možete kušati dalmatinsku peku i žabu. Većina izleta po Cetini završava upravo u Radmanovim mlinicama.
  3. Restaurant Kaštil Slanica, 4 km uzvodno, u prekrasnom okruženju uz rijeku, možete uživati u lokalnim specijalitetima uz Kastil Slanicu.

Parking u Omišu:

Postoje 3 mjesta za parkiranje u Omišu, najveće parkiralište je na obali rijeke Cetine prema Splitu, oko 100 metara prije nego dođete do mosta. Cijena parkinga je 4kn po satu. Od tu ima nekih 400 km do staroga grada.

Drugo mjesto za parkiranje je nakon što skrenete lijevo kada pređete most i slijedite cestu 200m do tunela. Kada prođete tunnel, tu možete ostaviti svoj auto.

Treće mjesto je kad skrenete desno na drugom semaforu nakon mosta. Tu postoje parkirna mjesta s obe strane ulice, a parking se plaća ubacivanjem kovanica u automat koje možete naći na obe strane ceste. (kontrolira se dosta tijekom ljeta, pa vam savjetujem da platite parking.)

Plaže u Omišu:

Kako zvuči više od 1,5 km pješčane plaže? Dobro?

Pa, Omiš je tada sigurno mjesto koje trebate posjetiti za vrijeme boravka u Hrvatskoj, budući da upravo to ovdje možete naći.

Velika Plaža, ova 700 metara duga plaža je smještena u samom centru Omiša. Do nje  svatko tko se nalazi sa juže strane mosta može bez problema doći. Ovo je odlično mesto za obitelji s djecom. Ne zaboravite ponijeti kanticu i ostale igračke za one najmlađe. Na plaži postoji igralište te mogućnost windsurfa, te igranja odbojke ili nogometa.

Plaže Slavinj i Brzet, ove dvije šljunčane plaže su smještene 10 minuta od centra Omiša u smjeru juga. Na plažama se može lako pronaći hladovina ispod borova.

Plaža Kampa Galeb, moja najdraža je duga pješčana plaža koja započinje ispred Kampa Galeb i proteže se 300-400 metara nakon kampa u smjeru Splita. Morat ćete parkirati auto na glavnoj cesti i šetati do plaže. Ako dođete dovoljno rano, to ne bi  trebao biti problem. Mlada stable su zasađena na plaži da bi pružala hladovinu. Ako se ne uspijete smjestiti u blizini stabala, možete iznajmiti ležaljke i suncobrane u kafiću/fast food restoranu na plaži koji uz to ima i bazen sa slanom vodom gdje možete sjediti i uživati u piću.

NOTE: Temperatura vode u Omišu je obično niža nego na drugim mjestima na obali. Razlog za to je slatka voda iz Cetine koja ima temperaturu od samo 16-18 stupnjeva kada se ulijeva u Jadransko more. Dakle, ako je temperatura mora u Splitu 25, u Omišu će biti između 22 i 23 stupnja.

Prijevoz za i iz Omiša:

Autom: ako se vozite za Omiš autocestom A1 (Zagreb – Split – Dubrovnik ), najlakše je izaći u Dugopolju. Od tu imate nekih 35 km do Omiša. Alternativa je izlaz Bisko. Kako često budu velike gužve na magistrali između Splita i Omiša, možda je pametnije ići sporednom cestom do Omiša. Za to trebate skrenuti u Stobreću i slijediti smjer Žrnovnice. (na karti na kraju možete vidjeti gdje treba skrenuti).

Zrakopolovom: Iz Splitske zračne luke ima negdje 45km do Omiša, cijena taksija je između 400 i 500 kn, tako da vam predlažem da idete autobusom do Splita i onda lokalnim autobusom do Omiša.

Autobusom : Lokalna linija 60 kreće svaki pola sata od 6 ujutro do ponoći. Ako nema gužve, put traje 30-40 minuta, cilena jednosmjerne karte je 20kn.

Alternativa su privatni autobusi, postoji puno “privatnih” mini buseva koji voze između dva grada, voze bez pravog rasporeda sa stanice blizu tržnice u Splitu.

Izleti iz Omiša:

Uz aktivnosti koje sam gore spomenuo, postoji i nekoliko izleta na koje se može ići iz Omiša:

Fish picnic: Iz luke (odma do vatrogasne stanice) i s mula blizu mosta, nekoliko je ribarskih piknik brodova koji plove do Brača i, koliko se sjećam, Hvara.

Izlet u Split: ako niste bili u Splitu, morate planirati jedan dan za posjet Dioklecijanovoj palači.

Slapovi Krke: iz Omiša treba nekih 1.5 sat do Nacionalnog parka Krka, koji toplo preporučujem.

Brela Punta Rata: ako vam dosade pješčane plaže, morate posjetiti plažu Puna rata u Brelima. Ovdje imate kristalno čisto more savršeno za ronjenje.

Smještaj u Omišu:

Omiš ima ograničen broj hotela, tako da većina turista bira privatni smještaj. Smještaji postoje na obje strane grada i ako ste smješteni unutar granica grada, imat ćete maksimalno 500 metara do najbliže plaže.

Cijene noćenja u Omišu su relativno jeftine u usporedbi s npr. Istrom, pogotovo ako rezervirate direktno kod vlasnika.

Kampiranje u Omisu:

Na rivijeri Split – Omiš, posebno na dijelu neposredno prije Omiša, postoji nekoliko malih kampova. Ako tražite “pravi” kamp, jedina opcija je Kamp Galeb. Bili smo tamo prošle godine i toplo vam ga preporučam. Ovdje možete pročitati o našem boravku u Kampu Galeb u Omišu.

Plan Omiša:

Na mapi dolje smo označili mjesta (restorane, plaže, ceste, itd) koje smo spomenuli u priči.

Završne riječi:

Ako imate ikakva pitanja vezana za praznike u Omišu, slobodno ostavite komentar i mi ćemo dati sve od sebe da vam odgovorimo.

zp8497586rq

Tags: , , ,