Omiš-gusarske večeri


Caroline i Ida sa gusarimaOd 12. do 14. stoljeća Omiš je za brodove bilo opasno mjesto jer su gradom vladali gusari. Tijekom više od 2 stoljeća trgovačke su brodove i druga plovila koja bi nailazila na Sagittas (Strijela – posebno plovilo izrađeno za brze napade) često napadali i poražavali omiški gusari.

Gusarska baza nalazila se nekoliko kilometara uzvodno uz rijeku Cetinu gdje su im čak do 250 metara visoke litice pružale vrhunsku zaštitu od napadača, križara, pa i Turaka koji su, poučeni neuspješnim napadima, znali da su omiški gusari pravi vladari kanjona Cetine.

Ove godine uvedena je novost: turisti mogu “zaviriti” u prošlost omiških gusara na način da se pridruže omiškim večerima na rijeci Cetini. Gusarska večer uključuje plovidbu na Cetini i druženje sa gusarima u Kaštil Slanici. Kada sam čuo za ovo, odlučio sam povesti Idu i Karolinu.

Tako smo prošlog utorka rezervirali 3 mjesta za omiške večeri. Cure su bile oduševljene te su me već u autu na putu

generic cialis online

od Splita do Omiša pitale razna pitanja: tata, jesu li gusari pravi, je li to opasno…   Omis -gusarske večeri-mjesto polaska

Izlet počinje u 19.30 tako da smo na polazišnu točku stigli u 19.15. Polazišnu točku je veoma lako naći: kada dolazite iz Splita skrenite lijevo nakon mosta na Cetini, idite cestom 50 – 70 metara (na slici) gdje se sa lijeve strane nalazi brod. Ako dolazite autom, veliko parkiralište se nalazi odmah prije mosta; 1h/4 kn. U 19.30 započela je naša plovidba na Cetini i kao što se vidi na slikama, priroda je prekrasna.

Nakon 40 minuta stigli smo u Kaštel Slanicu. Karolina i Ida su bile razočarane kada su vidjele da nema gusara, ali to razočarenje je iznenada nestalo kad su začule pucnjeve iza nas…napali su nas omiški gusari. Kada su se gusari ukrcali na naš brod Ida se malo prestrašila, ali nakon što sam joj objasnio da to nisu pravi gusari nego samo glumci, postalo joj je vrlo zanimljivo.

Kastil Slanica - Cetina Kanjon Cetine-omiške večeri Rijeka Cetina-gusarske večeri

U Kaštel Slanici svim je gostima i gusarima poželjena dobrodošlica uz buffet koji se između ostalog sastojao od napad gusarahobotnice, peke, ribe na roštilju, nekoliko jela od mesa, fritula i pića za djecu (juice, cola) i odrasle (vino, voda, pivo). Ida i ja smo se zaljubili u pečenu pastrvu koja je zaista bila izvanredna, dok je Karolina uživala u fritulama. Cure su malo ostale bez riječi kada  su 2 gusara gusari se penju na naš brodsjela za naš stol i izvadila svoje oružje, a kasnije je Ida čak držala gusarski pištolj u ruci.

Nakon izvanrednog buffet-a došlo je vrijeme za ples i gusarske igre koje su uz ostalo uključivale i arm wrestling (obaranje ruku). Kao što se vidi na slikama, cure su na kraju u potpunosti vjerovale gusarima. U jednom trenutku pitao sam Karolinu misli li da gusari nisu dobri iako to nisu pravi gusari, a ona mi je odgovorila da su to pravi gusari, da zna da to nisu gusari kao nekada, ali su današnji pravi gusari.

U 11 sati bilo je vrijeme da se vratimo autobusom u Omiš. Cure su bile potpuno iscrpljene, ali ipak njih dvije i ja smo proveli predivnu večer. Naravno, 10 gusara naoružanih do zuba sa pištoljima i noževima mogu biti malo previše za djecu, ali ovi gusari su bili odlični sa djecom tako da su cure zaspale sa smiješkom na licu.

Buffet.omiške večeri ua stolom sa gusarima Ida e Caro na gusaru

Nekoliko informacija o gusarskim večerima u kanjonu rijeke Cetine:

  • Vrijeme: svakog utorka od 19.30 do 23.00 h
  • Organizator: Turistička Agencija Radmanova Mlinice and Turistička Agencija Ružmarin
  • Rezervacije: info@radmanove-mlinice.hr ili telefon +385 21 862 238 / +385 21 756 656
  • Cijena: 250 kn za odrasle, 100 kn za djecu; u cijenu su uključeni plovidba, buffet, piće, zabava uz živu glazbu sa gusarima i povratak autobusom u Omiš

ples-gusarske večeri Caroline se hrva sa gusarom Caroline na plesu

Za manje grupe može se organizirati mini bus npr. Iz Splita.

Što ponijeti: kameru i majicu dugih rukava jer navečer može zahladiti; ako je to moguće, obucite djecu u gusare.

PS: Nakon što sam slušao priče o gusarima 4 dana, jučer sam morao odvesti djecu u Omiš da kupe gusarsku opremu jer im jet o trebalo za školu i vrtić gdje su trebali pričati o njihovom susretu sa gusarima.

affiliate marketing

netko se zabavlja

zp8497586rq

Comments are closed.