Aktivni odmor »

26. srpnja 2010 – 07:22 | Komentari isključeni za Brač – netaknuti dio otoka

Prije nekog vremena imali smo priliku posjetiti otok Brač. Kako je smješten nasuprot Splitu već smo ga posjetili nekoliko puta,  ali ovaj posjet je bio malo drugačiji od ostalih, jer nam je lokalna turistička zajednica …

Read the full story »
Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Aktivni odmor

pješačenje, vodeni sportovi i ostale aktivnosti koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim

Home » Aktivni odmor, Ikke kategoriseret

Picigin

Submitted by on 2. srpnja 2009 – 08:51

split-bačvice-picigin-1U Splitu postoje 4 stvari na koje su njegovi građani ponosni: Dioklecijanova palača pod zaštitom UNESCO-a, park-šuma Marjan (brdo na zapadnoj strani grada, zelena oaza za građane Splita), Hajduk – nogometni klub i picigin, sportska aktivnost ne baš tako poznata u svijetu i istinska posebnost ovoga grada.

Pravila picigina su vrlo laka, ali duh igre se mora iskusiti, stoga ako ne vidite ili sami probate igru na poznatoj splitskoj plaži Bačvice, nikada nećete u potpunosti znati o čemu se radi.

Povijest:

1908. godine, tri godine prije nego što je nogomet uveden na ovo područje, studenti iz Splita koji su se vraćali sa studija iz Praga donijeli su sa sobom neobičnu igru zvanu vaterpolo. S obzirom da je razina mora na plaži Bačvice vrlo niska, nisu mogli igrati vaterpolo onako kako je to predviđeno. Vjeruje se da su neuspješni pokušaji igranja vaterpola u plićaku na kraju evoluirali u igru koja je danas poznata kao picigin. Od II svjetskog rata picigin se igra na Bačvicama sa manje-više nepromijenjenim pravilima.

Naziv igre, prema vrlo poznatom splitskom piscu i strastvenom igraču picigina Anatoliju Kudrajvcevu, potječe od glazbenog izraza pizzicato što znači “trzati žice prstima”. U svakom slučaju, to je nešto uzbudljivo, brzo i zanimljivo, sa jednostavnim pravilima i jasnim ciljem.

split-bačvice-picigin-2

Kako se igra:

Ukratko, picigin je kolektivna igra koja se igra u plićaku, obično do gležnja, rijetko do struka i dijelom na tlu. Broj igrača nije strogo određen kao ni spol ni dob, iako se najveći učinak postiže sa 5 igrača. Pravilo je da igrači dodaju lopticu jednim udarcem dlana. Promjer lopte je 5-10 cm, a težina 50-150 g. Stalnim udaranjem igrači nastoje što duže zadržati loptu u zraku prije nego što takne more ili tlo. Osim jednostavnog

dodavanja i zadržavanja lopte u zraku, pravi duh picigina je u akrobacijama koje izvode igrači, a to je i jedan od ciljeva igre. Akrobacije se sastoje od bacanja u plićak dok se pokušava uhvatiti “neuhvatljiva” lopta ili ona koja je skoro dotakla more ili tlo.

Jedna od posebnosti ove igre je da igrači (piciginaši) ne igraju jedan protiv drugoga već zajedno. Ovo je jedina nekompetitivna igra za koju sam čuo. Ovaj nenatjecateljski aspekt igre doprinosi njenom atraktivnom duhu, jer u piciginu nije bitno tko pobjeđuje, bitno je samo zabaviti se.

split-bačvice-picigin-3

Svjetsko prvenstvo:

Naravno, netko se dosjetio i svjetskog prvenstva u piciginu, koje se tako od 2005. godine održava u Splitu. Da bi se odredio pobjednik svjetskog prvenstva, postoji sustav bodovanja koji ocjenjuje broj uspješnih udaraca i akrobatskih vještina.

Postoji jedna tradicija vezana za picigin, a to je novogodišnji picigin kojeg 1. siječnja igraju najstrastveniji piciginaši. Neki od njih igraju picigin tijekom cijele godine, pa čak i zimi. Jedini vremenski uvjet je da ne puše vjetar zbog lagane loptice.

Lopta za picigin:

Jedina potrebna oprema za picigin je balun. Iako se može koristiti bili kakva lopta, pravi igrači koriste samo srž teniske lopte. Ova posebna lopta (za koju se u Splitu kaže balun) pravi se tako da se skine zeleni omotač teniske lopte, zatim se struže gumeni dio dok lopta ne postane tanka da može bolje odskakivati. Kako bi lopta bila uravnotežena, prije struganja se mora obojiti tako da se može ostrugati sa svake strane jednako. Kako bi osigurali valjanost loptice, “profesionalci” uravnotežuju loptu nakon struganja stavljajući je u posudu s mirnom vodom. Ako se balun okrene, treba se još malo ostrugati sa strane koja preteže prema dolje.

Osim u Splitu, aktivne su i grupe piciginaša u Dubrovniku (plaža Šunj na otoku Lopudu), Medulinu (društvo picigina “Pešekan”) i na otoku Krku u malom gradu Baškoj. Tijekom ljeta picigin se igra duž cijele hrvatske obale, ali ako želite vidjeti najbolje igrače u akciji morat ćete doći u Split.

split-bačvice-picigin

zp8497586rq

Tags: , , , ,