Planinarenje na Mosoru


Mosor-Umberto-Girometta-planinarski_domOvaj vikend smo imali lijepo iskustvo vezano za prirodu, u nedjelju smo išli na ručak s našim prijateljima Australcima na 870 metara nadmorske visine u Planinarskom domu „Umberto Girometta“ na planini Mosor u blizini Splita.

college essay writing help

Planina Mosor

Planina Mosor je dio Dinarskih Alpi, proteže se

cialis online italia

od Splita do Omiša, najviši vrh je Veliki Kabal (1139 m).Planina je najpoznatija po jako aktivnom planinarskom klubu u čije članove pripadaju i nekoliko planinara koju su osvojili Mt.Everest.

Za stanovnike Splita dnevni izlet na Mosor  je tradicija duga više od 100 godina, moje kolege su mi često pričale o njihovim doživljajima sa Mosora.

Mosor-planinarske-oznake

Naše planinarsko iskustvo!

Naš uspon je započeo iz mjesta Sitno Gornje (u blizini observatorija), do kojeg se dolazi 15- minutnom vožnjom automobilom ( drugi način dolaska je s autobusom iz Splita koji staje na početku planinarske staze), na početku planinarenja pratite stazu kojom idete prvih jedan do dva kilometra, na njezinom kraju planinarenje postaje zanimljivo, tada stižemo na označenu stazu uz litice kojom smo hodali 20 minuta dok nismo došli na proširenje gdje  nas je  čekao naš prijatelj Shane i njegov sin Akley.

Mosor_pogled_brac

Zajedno smo nastavili uspon  do planinskog doma Umberto Girometta gdje nas je čekala Julie, naravna na putu smo sreli tovara kojeg smo morali pozdraviti. Uspon iz Sitnog Gornjg je trajao točno sat vremena, to je 20 minuta duže nego što je piše na znaku na početku staze, ali s dvoje djece od 6 i 9 godina , mislim da smo bili dosta dobri.

Mosor-magarac

Djeca su bila jako uzbuđena što će vidjeti svog prijatelja Akleya i njegovog brata Roklana, oni su već bili priviknuti na ovaj okoliš pošto su prenoćili u planinarskom domu, tako da je njihova igra i istraživanje područja odmah započela! Mi odrasli smo sjedili ispred doma gdje smo jeli paštafažol, što je vrsta juhe s tjesteninom i grahom, poslužena s mesom ili umakom, kolege su mi već preporučile da probam fažol u Umberto Girometta tvrdeći da je odličan, i ja to samo mogu potvrditi.

Mosor-Caroline-Rocklan

Nakon što smo ručali, istražili smo planinarsku kolibu. Prije nego što smo krenuli natrag u Split, spustili smo se istim putem , iako postoje dvije staze do dna, druga bi očito bila prenaporna za djecu. Put do početne točke je trajao sat vremena, tako da smo poslije 5 sati planinarenja došli na početnu točku.

Zanimljivosti koje smo naučili tijekom dana:

  1. Planinarski dom Umberto Girometta vodi ista osoba od 1975. godine, a svaku subotu i nedjelju poslužuje pića i hranu za planinare, tovar kojeg vidite na slici poviše služi za prijevoz dobara do kolibe.
  2. Može se prenoćiti u noći sa subote na nedjelju, cijena je 60 kuna za odrasle, a za djecu je bespaltno. U domu se nalazi voda i struja i oko 80 dostupnih ležajeva.
  3. Nekoliko stotina metara ispred planinarskog doma se nelazi mjesto pogodno za kampiranje.
  4. Od planinarskog doma trebate pješačiti 4 sata kako bi stigli do najviše točke  koja se zove Veliki Kabal, do ostalih vrhova možete doći za 1.5 – 2 sata
  5. Preporučjem da ne nosite biciklu, jedan Čeh je to napravio pa je morao nositi  oko pola dužine puta kroz Sitno
  6. Ponestite pravu planinarsku obuću/čizme i puno vode

Mosor_kozja_staza

Naši dojmovi:

Mosor-spustanjeNaše planinarenje na Mosor je bilo predivno iskustvo gdje smo uživali u svježem zraku i predivnoj prirodi, svi smo prošli bez ozljeda, ali moram priznati da smo bili jako umorni kad smo se vratili u Split. Definitivno smo se složili da ovo neće biti naše zadnje planinarenje, ako budemo imali vremena možda ćemo ove godine posjetiti i NP Paklenicu ili NP Velebit.

zp8497586rq

Comments are closed.