Zvjezdano selo Mosor – opservatorij u Splitu


opservatorij u SplituU petak smo išli posjetiti opservatorij na planini Mosor južno od Splita, opservatorij ili Zvjezdano selo nije toliko poznato, čak i među lokalnim stanovništvom. Ja osobno nikada nisam čuo za promatračnicu, ali sam je sam uočio na vrhu brda iznad Gornje Podstrane.

Osoblje Zvjezdanog sela je bilo jako ljubazno i na raspolaganju za bilo koju informaciju. Kako smo došli prije mraka sudjelovali smo u razgledavanju građevine prije nego što smo došli do vrha opservatorija i gledali Jupiter, Veneru i Mjesec kroz veliki teleskop. Pogled na Mjesec je bio posebno zanimljiv jer je dosta impresivna preciznost teleskopa.

Osnovne informacije o Zvjezdanom selu:

Kako bi stigli do promatračnice trebate ići cestom iz Splita prema Omišu, nekoliko kilometara od Splita trebate skrenuti lijevo i ići u smjeru Žrnovnice, od Žrnovnice trebate ići do Sitnog Gornjeg. Kako nema znakova uz cestu možda ćete nekoga trebati upitati za smjer, slijedite put 6-8 km dok ne vidite znak na kojem piše Zvjezdano selo Mosor, oko 2,5 km prije nego što dođete do odredišta trebati ćete skrenuti desno sa glavne ceste i ići cestom koja će Vas dovesti do Zvjezdanog sela na 700 m nadmorske visine.

how to learn Chinese
  • Promatračnice je otvorena za posjetitelje petkom i subotom

    navečer – ne trebati najaviti Vaš dolazak

  • Grupe i školski razredi mogu prespavati u promatračnici gdje imaju 20 kreveta
  • Zvjezdano selo se većinom financira od cijene ulaznica – 10 kn i cijenom noćenja u promatračnici, zato ako si to možete priuštiti, vjerujem da će oni to cijeniti
  • službena web stranica je  http://www.zvjezdano-selo.hr/

zp8497586rq

Comments are closed.